неділя, 3 березня 2019 р.

Пісня буде поміж нас...

 

        Серед українців є багато людей, які залишили помітний слід в нашому житті. До них відносимо і відомого українського композитора, поета-пісняра, засновника національної естради, музиканта, співака, живописця Івасюка Володимира. Володимиру судилося долею за 30 років земного життя написати 107 пісень, 53 інструментальних творів і музику до кількох спектаклів.
Тільки зазвучать слова:
Червону руту
Не шукай вечорами,-
Ти у мене єдина,
Тільки ти, повір
Бо твоя врода -
То є чистая вода,
То є бистрая вода
З синіх гір...
І ми всі оживаємо, як квіти до сонця, йдемо шукати з піснярем "сонце-руту", чарівну квітку кохання - червону руту.
     Народився Володимир Івасюк 4 березня 1949 року в районному містечку Кіцмань Чернівецької області. Талант до мистецтва першими побачили у сина батьки. Перший великий тріумф молодого мистця відбувся 13 вересня 1970 року на Театральному майдані Чернівців - пролунала неперевершена чарівна пісня "Червона рута", яку почули тисячі чернівчан, гостей міста, а також глядачі по телевізору. У 1971 р. "Червона рута" і "Водограй" приносять популярність і славу поету-пісняру й композитору В.Івасюку.
 Пише нові пісні "Я - твоє крило", "Два перстені", "Балада про мальви", Сузір'я митців - С.Ротару, Н.Яремчук, В.Зінкевич, В.Івасюк- здобувають перемоги на фестивалях у 1970-х. Софія Ротару за виконання пісні "Водограй" стала лауреатом пісні "Сопот-74"- вперше на міжнародному конкурсі прозвучала українська пісня. Видає платівку, яку швидко розкупили.
В. Івасюк - автор музики до вистав "Прапороносці" за романом О.Гончара (1975) та "Мезозойська історія" за повістю Б.Стельмаха (1976). Він видав також збірки пісень "Пісні" (1977), "Водограй" (1989; усі - Київ).
27 квітня 1979 року В.Івасюк пішов до консерваторії та більше додому не повернувся... Пам'ять про Володимира Івасюка, його пісні-дивосвіти були й будуть поміж нас. Безсмертними є слова його пісень: "Життя - як пісня, що не віддзвенить, Я в мальві знов для тебе буду жить" (Балада про мальви"), "Візьми з собою мою пісню - я в неї щастя наспівав" ("Моя пісня"), "Іду, мов з долею своєю, за часом золотим" ("Зустріч у дорозі").
Пісня "Червона рута" дала назву 1-му Республіканському фестивалю сучасної української пісні та музики (Чернівці).
Митцеві Володимиру Івасюку присвоєно звання Герой України (2009, посмертно), йому присуджено Державну премію України ім.Тараса Шевченка (1994, посмертно).
Поета-пісняра і композитора не має, а пісня по світу літає.
І сьогодні в бібліотеці день пісні Володимира Івасюка «Пісня буде поміж нас..."

Немає коментарів:

Дописати коментар