четвер, 19 березня 2020 р.

І все на світі треба пережити…


  
     19 березня відзначає 90 років від дня народження Ліна Костенко, українська письменниця, легендарна поетеса, прозаїк і громадська діячка. Вона є автором понад 15-ти поетичних збірок, роману «Записки самашедшого». За історичний роман у віршах «Маруся Чурай» була удостоєна Державної премії ім. Т.Г.Шевченка.

Ліна Костенко – беззаперечний моральний авторитет для багатьох українців, адже свій вік не заплямувала себе компромісами з жодною владою. Її поезія – це позиція, вчинок. Її вірші стали ліками для зболених душ, адже "поезія - це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі".
    Тож сьогодні прочитайте хоч кілька рядків з творчості нашої Берегині українського духу, подумки бажаючи многая літа і дякуючи за Україну.
В бібліотеці книжкова виставка «І все на світі треба пережити…».
Поетична  година «Вечірнє сонце, дякую за день…», у зв’язку з карантином, переноситься на пізніший час, а вас запрошую до спільноти Ліна Костенко у фейсбук.


                  І сьогодні, 19 березня минає 125 років від дня народження Максима Рильського (1895 – 1964), українського поета, перекладача, публіциста. Напружена літературна праця  Максима Рильського тривала постійно, хоча політичний клімат тоталітарної держави обмежував свободу, деформував тематику його поезії. Під час Другої світової війни, перебуваючи в евакуації, Рильський писав патріотичні твори, що зазвучали по - новому, натхненно і гаряче сприймалися на фронті і в тилу. Післявоєнні десятиліття в житті поета – це і безжальна несправедлива критика, і відкрите політичне гоніння, і високе творче піднесення. Поетичні збірки середини 1950 – х рр.. гідно вивершують творчу біографію поета. Багатогранна спадщина видатного поета піднесла сучасне українське письменство на вершини світової класики.



Немає коментарів:

Дописати коментар