середу, 20 липня 2016 р.

Залишаю для Вас...


      

         Демків Борис Миколайович (20 липня  1936, м. Тернопіль — 31 грудня 2001) — український поет, публіцист, перекладач, член Спілки письменників України (1967), Спілки журналістів України (1965) лауреат Тернопільської обласної літературної премії імені Степана Будного (1972), літературно-мистецької премії імені Братів Лепких (1996).  
Доробок:
 поетичні збірки «Сувора ніжність» (1965),
 «Символи» (1968),
 «Червоне мовчання» (1973),
 «Крило зорі» (1976),
 «Древо життя» (1982),
 «Поезії» (вибране, 1986)
 «Ораторія лісу», 1986)
 «Залишаю для вас» (посмертна збірка, 2004)
Пісні:
 «Квіти ромена» — шляґер 1960-1970-х років, платівка з нею вийшла мільйонним тиражем.
       Автор кількох десятків пісень на музику Анатолія Горчинського, Олександра Білаша, Владислава Толмачова, О. Германа, Богдана Климчука, Ю. Константинова, Михайла Облещука, Василя Подуфалого, Тараса Сеньківа, Василя Сороки, Романа Стратійчука, Я. Штогрина та інших.
                  Демків, Б. М. Залишаю для вас: поезії / Б. М. Демків. — Тернопіль: Горлиця, 2004. — 96 с.
         «Залишаю для вас» — книга відомого українського поета      Бориса Демківа, яку автор підготував ще за життя. Одначе, хоч і пішов письменник за небокрай, проте його вірші нині йдуть до читача уже з порога вічності. Вочевидь те, чим Борис Демків мучився, карався, чим було переповнене його велике серце, нині постає перед нами у повному обсязі у кількох розділах, зокрема: «Стріла сльози», «Болючих дум летючий мій голландець...», «Восьме коло», «Реанімація любові» та «Тінь мадонни Літта». Із усього творчого доробку постає знаний і не знаний Поет, який нам засилає своє Слово, що нині уже звучить як заповіт. Борис Демків залишає нам те, найсокровенніше, чим була наповнена його поетична Душа упродовж особистих пошуків у царині Слова.
                З нагоди 80 –річчя від дня народження поета в бібліотеці розгорнуто тематичну викладку літератури «Залишаю для Вас…».
 


          "Моя душа - моя держава,

          Й завжди ношу її в собі."



Немає коментарів:

Дописати коментар