четвер, 21 липня 2016 р.

Олена Теліга: велич духу і символ честі

 
        Олена Теліга – талановита українська поетеса й публіцистка, громадська діячка й патріотка, поступово займає належне їй  місце  серед національних героїв і визначних діячів культури України. Олена Теліга  у своїй короткій біографії пройшла шлях з російськомовної гімназистки до незламного борця за волю і честь нації, частиною якої вона себе усвідомила. Олена Теліга була активною учасницею ОУН, куди привів її поет, політичний діяч Олег Ольжич.
У лютому 1942 року вона разом зі своїм чоловіком були заарештовані. 21 лютого їх розстріляли у Бабинім Яру.
        За життя збірка її віршів так і не побачила світ. За часів радянської влади в Україні її теж не видали. Тільки після 1991 року Олена Теліга почала повертатися на рідну землю — своїми віршами, статями, публіцистикою. Сьогодні її ім'ям названі вулиці, школи, бібліотеки, видавництво, її творчість вивчають в рамках програми з української літератури в навчальних закладах країни, заснована Міжнародна літературно-мистецька премія імені Олени Теліги, першим її лауреатом у 2000 році стала славетна українська поетеса Ліна Костенко, її твори прикрашають книжкові полиці книгарень та бібліотек.
       Достатньо прочитати один її вірш, щоб відчути прихід в українську літературу поета великої культури. Вірші Олени Теліги досі ятрять серце, особливо переспівані романсами Ольги Богомолець (користувачі прослухали романси)
В бібліотеці розгорнуто  літературну виставку, присвячену 110-річчю від дня народження української поетеси   «Олена Теліга: велич духу і символ честі»
 


                                      «Вітрами й сонцем Бог мій шлях намітив,
                                        Та там, де треба,я тверда й сувора.
                                        О краю мій, моїх ясних привітів
                                        Не діставав від мене жодний ворог.»


 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар