неділю, 19 травня 2019 р.

День пам’яті жертв політичних репресій


     

      Цими вихідними Україна відзначає одразу дві скорботні дати: 18 травня — 75-ту річницю депортації кримських татар, а 19 травня — День пам’яті жертв політичних репресій. Дві дати — дві сторінки української історії, досі болючої і незагоєної.

День пам’яті жертв політичних репресій було встановлено указом Президента України Віктора Ющенка у 2007 році, відзначається щорічно у третю неділю травня. За оцінками істориків, політичні репресії радянського режиму в Україні стали проявом геноциду проти українського народу. Кількість жертв репресій в Україні не піддається точному підрахунку. Вражаючу цифру наводить на своєму сайті Український інститут національної пам’яті — 198918 осіб — саме стільки людей було засуджено на території УРСР за період Великого терору. Майже двом третинам цих засуджених було винесено розстрільні вироки. Решту було відправлено до в’язниць та таборів. Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація. Фахівці вважають, що протягом 20-80 років в Україні було заарештовано щонайменше 1,5 млн осіб (переважно, українців). Більшість з них була вбита, інші пройшли через органи радянської репресивної системи – тюрми, трудові табори, психіатричні лікарні та інше.
      Безіменні могили жертв Великого терору розпорошені по всій Україні. Чи не найбільшим свідком злочинів комуністичного режиму в Україні є ліс під Києвом -  Биківнянське поховання (встановлено імена понад 19 тисяч розстріляних громадян), тут назавжди лишилися 100 тисяч людей, розстріляних та закатованих НКВС.
Не менше відомі — Рутченкове поле (Донецьк), район Парку культури та відпочинку (Вінниця), П’ятихатки (Харків), Католицьке кладовище (Умань), Єврейський цвинтар (Черкаси), Другий християнський цвинтар (Одеса), урочище Саліна (Львівщина), Тюрма на Лонцького (Львів) — сталінські катівні працювали скрізь (на Західній України —  вже після 1939 року).
Вічна пам`ять жертвам політичних репресій, замордованим у тюрмах, у Сибіру, знищеним і покаліченим більшовицькою системою, кагебістським режимом.
Не забуваємо!
Користувачам бібліотеки  запропоновано здійснити перегляд літератури та періодики «Злочин, якому немає прощення»



Немає коментарів:

Дописати коментар