пʼятниця, 28 червня 2019 р.

Конституція – держави оберіг


З Днем Конституції, Україно!!!
Цей день вважається справжнім святом державного рівня та відзначається щорічно з дня встановлення — 28 червня 1996 року. Вона є першою Конституцією, затвердженою в сучасній незалежній Україні, але  далеко не першою в українській історії.
Слід згадати про перший документ — конституцію європейського зразку нового часу. Вона була однією із перших, якщо навіть не першою в усій Європі, а авторство належало гетьману Війська Запорізького Пилипу Орлику.
Конституція Пилипа Орлика являла собою договір гетьмана Війська Запорозького зі старшиною та козацтвом Війська. Він визначав права і обов’язки усіх членів Війська і був кладений, уявіть тільки, 1710 року! Документ був затверджений шведським королем Карлом XII і написаний латиною і староукраїнською. До слова, Орлик володів не лише цими двома мовами, а й польською, болгарською, арабською, шведською, німецькою, латинською та церковнослов’янською.
Конституція складається зі вступної частини, яка описує головні історичні події, які вплинули на наші землі та основної частини із 16 статей. Цей унікальний документ так і не був прийнятий в Україні, адже був написаним Орликом у вигнанні, але є унікальним доказом того, що українці були розвиненою європейською країною ще задовго до прийняття сучасної незалежності. Складно уявити, якою б була сьогодні наша держава, якби її розвиток не загальмували на такий довгий час напади загарбників та окупація.
Слід додати, що ця перша Конституція досі збереглась — вона знаходиться у окремому сейфі державного архіву Швеції.
Такий довгий шлях до встановлення офіційної та постійної Конституції України лише підкреслює важливість цього сучасного свята. Запрошую в бібліотеку для ознайомлення з книжковою виставкою «Конституція – держави оберіг» 



Немає коментарів:

Дописати коментар