пʼятниця, 26 лютого 2016 р.

Ти себе Українкою звала



           25 лютого 1871 року народилася культова українська письменниця, перекладач і культурна діячка Лариса Косач, відома як Леся Українка. Життя поетеси це легендарний подвиг мужньої і мудрої людини, ніжної і нескореної жінки, геніального митця і борця. Доля дуже рано навчила Лесю мужності, вона змушена була змагатися з тяжкою хворобою, що вразила її ще в дитинстві, зробила недосяжною музичну кар’єру, але ця боротьба зробила її сильною духом. Перші вірші опубліковано коли Ларисі було тринадцять років у часописі « Зоря». Саме тоді і з’явився псевдонім – Леся Українка. Вона знала багато європейських мов, а також - давньогрецьку, латинську. Використовуючи теми і образи світової літератури Леся Українка розвинула новий жанр – драматичну поему. Перша з них –«Одержима», потім «Кассандра», «Бояриня», «Оргія». До найвизначніших її творів належать драми – «Камінний господар» і «Лісова пісня». Нині її твори читають на різних континентах, вони видаються багатьма мовами. На вшанування пам’яті письменниці засновано літературну премію ім. Леся Українки за кращий твір для дітей та юнацтва.
    Літературно – музичною композицією «Ти себе Українкою звала» запросили на гостину до Леся учні 5-го класу. Класний керівник Ковтуцька О.Д. розповіла присутнім про життєвий шлях та непросту долю поетеси. Звучали пісні про Україну, лунала поезія Лесі Українки, побачили інсценізацію казки «Лілея», танцювальний етюд.  Музичний керівник композиції  вчитель  музики Фірман С. В.




 

  То ж нехай звучить серед нас слово Лесі і слово про Лесю, як шана наша пам’яті її великій.
        Ще раз запрошую завітати до сільської бібліотеки, переглянути книжкову виставку « Сила духу, мужності і краси», виставку –вікторину для молодших читачів «Світ казок Лесі Українки», здійснити віртуальні подорожі музеями Лесі Українки, переглянути відеофільми, наодинці пройтися життєвим шляхом Лесі Українки, прочитати її твори, з яких долинуть до вас слова:
                              Довго щирими сими словами
                              До людей промовлятиму я…

  Леся Українка служила своєму народові огнистим словом, і устами героїні «Лісової пісні» Леся Українка стверджує:
                              Ні я жива! Я буду вічно жити!
                             Я в серці маю те, що не вмирає.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар