неділю, 28 серпня 2016 р.

Франкові казки для малят


            Іван Франко щиро любив рідну землю. Україна, її природа та люди живуть у його віршах, оповіданнях, повістях. З теплим сердечним почуттям, з батьківською любов'ю писав Іван Франко про дітей.  Іван Франко написав цілий ряд оповідань, героями яких є сільські діти. Ці оповідання постали на основі його власних спогадів про дитинство, років навчання в сільській і міській школах і мають здебільшого автобіографічний характер.  У літературній спадщині Івана Франка помітне місце посідають казки для дітей. Протягом багатьох років він був активним співробітником українського дитячого журналу "Дзвінок", в якому опублікував цілий ряд казок, створених на основі відомих світових сюжетів. Письменник не просто переказує їх, а вводить деякі нові мотиви в стару основу, щоб скерувати увагу малих читачів та слухачів від казкових подій до життя, пробудити інтерес до реальних життєвих ситуацій, їхнього осмислення і розуміння.
              Велика група казок про тварин об'єднана Іваном Франком спільним заголовком "Коли ще звірі говорили". В основі сюжету цих творів лежать мотиви відомих казок народів світу. Герої цих творів − хитра Лисичка, хижий Вовк, мудрий їжак, дурний Осел та інші − є носіями певних людських якостей, а самі казки під личиною вигадки криють звичайно велику життєву правду. Адже говорячи про звірів,− каже Іван Франко,− казка "одною бровою підморгує на людей, немов дає їм знати: − Та чого ви, братчики, смієтеся? Адже се не про бідних баранів, вовків та ослів мова, а про вас самих з вашою глупотою, з вашим лінивством, з вашою захланністю, з усіма вашими звірячими примхами та забавами. Адже ж я навмисне даю їм ваші рухи, ваші думки, ваші слова, щоб ви якнайкраще зрозуміли − не їх, а себе самих!"
              Зацікавила усіх книжкова виставка для дітей «Франкові казки малятам», особливо з казковим персонажем – Лисом Микитою.




 


  А молодшим користувачам  до вподоби бібліотечна Мультляндія. І розпочали з перегляду «Лиса Микити» за  мотивами казки Івана Франка. І щоб порівняти побачене з написаним твором взялися дружно за читання.


Немає коментарів:

Дописати коментар