вівторок, 28 лютого 2017 р.

Мужність і сила духу Лесі Українки


                 …Я жива! Я буду вічно жити!
                  Я в серці маю те, що не вмирає…

                  Леся Українка (Лариса Петрівна Косач) народилася 25 лютого 1871р. у Новограді-Волинському. Мати її — письменниця Олена Пчілка і батько — юрист  багато уваги приділяли гуманітарній освіті дітей, розвивали інтерес до літератури, вивчення мов, перекладацької роботи. Серед близького оточення майбутньої поетеси були відомі культурні діячі: М. Драгоманов (її дядько по матері), М. Старицький, М. Лисенко. Все це сприяло ранньому входженню Лесі в літературу: в дев'ять років вона вже писала вірші, у тринадцять почала друкуватись. У 1884р. у Львові в журналі “Зоря” було опубліковано два вірші (“Конвалія” і “Сафо”), під якими вперше з'явилось ім'я — Леся Українка.
     Леся Українка залишила велику й цінну літературну спадщину, незважаючи на те, що все своє життя тяжко хворіла. Останні роки життя пройшли в подорожах на лікування до Єгипту й на Кавказ, де вона й померла в серпні 1913 року в Сурамі на 42 році життя. Похована на Байковому цвинтарі в Києві.  
   Про велику українську поетесу Лесю Українку про її життєвий шлях вела розмову вчителька української мови і літератури  О. Д. Ковтуцька  з учнями 6 – го класу на літературній годині «Сила духу, мужності й краси».
 
 

 

 

Користувачі  сільської бібліотеки ознайомилися з книжковою виставкою  «Мужність і сила духу Лесі Українки».          

Немає коментарів:

Дописати коментар