пʼятницю, 21 липня 2017 р.

Покликаний Україною

                                                                                 Господь багатий нас благословив
 Дарами, що нікому не підняти.                                       Олег Ольжич
                                        
      21 липня відзначаємо 110 – річчя від дня народження поета, історика та політичного діяча Олега Ольжича. Тепер, коли його ім’я повернули із забуття, ми читаємо прекрасні вірші Ольжича, які дивним чином перегукуються з подіями, що відбуваються в Україні нині. Оле́г О́льжич  очолював культурно-освітню референтуру Проводу Українських Націоналістів (1937) і Революційний Трибунал ОУН (1939–1941), заступник Голови ПУН та Голова ПУН на українських землях (з 05.1942), Голова ПУН ОУН (01.1944—†10.06.1944).
     Проте Олег Кандиба – таке справжнє ім’я поета – був ще й археологом із світовим визнанням. Його батьком був відомий український поет Олександр Олесь.
      О.Ольжич — автор двох прижиттєвих збірок: «Рінь» (1935) та «Вежі» (1940). Третя, посмертна, збірка «Підзамчя» вийшла в 1946 р. Писав цікаву прозу і пристрасну публіцистику. Всією творчістю утверджував у читачів героїчний світогляд, героїчний чин, який тільки, навіть ціною власного життя, може привести до свободи.
  25 травня 1944 заарештований гестапо у Львові. Був ув’язнений у Целенбау — окремому блоці для особливо важливих в’язнів на території концентраційного табору Заксенгаузен. Загинув під час чергового допиту в ніч з 9 на 10 червня 1944.

    За свої неповні 34 роки життя він зумів здійснити те, про що інші можуть лише мріяти. Він любив нас і вірив,що зможемо жити гідно у своїй державі. Користувачі бібліотеки ознайомилися з викладкою літератури «Покликаний Україною»  та переглянули презентацію на тему: Олег Ольжич.

Немає коментарів:

Дописати коментар