неділю, 23 липня 2017 р.

Легенди українських озер

   
      Бог наділив Україну неймовірної краси краєвидами. Чи в гори підіймаєшся, чи проходиш повз водойми – скрізь мальовничі пейзажі. Чого лише варті наші озера!  Їх налічується близько 20 тисяч! Є серед них найглибші і найбільші, а є – найзагадковіші. Є озера, оспівані у віршах, а є такі, котрі здавна і донині оповиті старовинними легендами та загадками. Тож, пропоную найцікавіші факти про озера України:
   1)Перший український 3D – фільм жахів було знято у Карпатах на берегах мальовничого озера Синевир.
   2) Ялпуг – найбільше озеро України природного походження. Його площа сягає 149 км.кв., а розташоване воно в Одеській області. Цікаво те, що Ялпуг входить у трійку найбільших озер Європи.
  3)  високо в Карпатах, на схилі гори Гутин Томнатик на висоті 1801 м. над рівнем моря розташоване озеро Бребенескул – найбільш високогірне озеро України. Вода в ньому чиста і прозора.
  4) озеро Біле знаходиться на Рівненщині. Вода в ньому має цілющі властивості.
  5) озеро Несамовите, що на Закартатті, має славу наймістичнішого.
  6) На Хмельниччині, за 17 км від міста Ізяслава, є озеро, яке, за легендою, утворилося за одну ніч, коли у безодню провалилося ціле  поселення разом із церквою.
7) торік на заповідній території Волині висохло озеро Нечимне. Свого часу воно було одним із улюблених куточків відпочинку видатної української поетеси Лесі Українки і оспіване  в  «Лісовій пісні».
І не забудьте про солоні солотвинські озера, а також про «блакитні очі Волині» - Шацькі озера, та багато ін..                              Щасливої мандрівки!
     В бібліотеці  усі бажаючі могли приєднатися  до  пізнавальної вікторини «Легенди українських озер».


Немає коментарів:

Дописати коментар