пʼятницю, 30 червня 2017 р.

За тебе Україно, за те щоб вільною була...

     


30 червня 1907 року народився генерал-хорунжий  Роман Шухевич (1907-1950) – визначний український політичний, військовий діяч, головнокомандувач Української Повстанської Армії (УПА), чисельність якої сягала до ста тисяч вояків, голова Генерального секретаріату Української головної визвольної ради (УГВР), голова проводу Організації Українських Націоналістів (ОУН) в Україні, Герой України. Псевдо: „Дзвін”, „Роман Лозовський”, „Тарас Чупринка”, „Тур”, „Щука”, „Шух”, „Білий”, „171” та інші.
Боротьба за волю українського народу, за його незалежність і розквіт стала змістом життя цієї людини. Може тому нас ніхто й не знищив, бо в найскрутніші моменти історії на сторожі свободи нації стояли такі люди, як він.
     «Краще вмерти стоячи, ніж жити на колінах» - це були останні слова, які вигукнув Роман Шухевич перед загибеллю  05.03.01950р. у підпільній штаб-квартирі в 
 с. Білогорща біля Львова. Посмертно нагороджений УГВР Золотим Хрестом Бойової Заслуги І-кл. та Золотим Хрестом Заслуги. Провід Пласту посмертно іменував Гетьманським пластуном Скобом.
 До 110-річчя з дня народження Головного командира Української повстанської армії Романа Шухевича в бібліотеці розгорнуто книжкову виставку « За тебе Україно, за те щоб вільною була…»



Немає коментарів:

Дописати коментар