неділю, 11 червня 2017 р.

Маленька святиня

          Цікаві, вражаючі дописи створює наша односельчанка Олеся Гаврилюк (Шмира), але з недавньою публікацією  в газеті "Вісник Надзбруччя".-2017.-2 червня пропоную Вам ознайомитися:
                                  Маленька святиня
   Незвичайним  дивом   мого рідного села Трибухівці є  джерельце із цілющою водою, яке притаїлось у долині лісу  Дубина.  Як  розповідають старші люди,  дуже  багато разів  у  тому місці  з’являлася  Пречиста Діва Марія. Часто мені   розповідала  матуся, як люди  із усіх  усюд  йшли та їхали   до  джерельця,  до чуда Пресвятого. Одна з легенд  мовить про те,  як  дівчинка у  рідкому на  той час лісі  випасала  отару  овець.  Враз несподівано  насунулася  страшна і темна   хмара,  пастушка у відчай не впала, а щиро молилася та просила  у   Всевишнього порятунку. Невблаганно  з  неба  падали  важкі   краплі   дощу, страшно лютував вітер, а бідолашна, не  втрачаючи надії,  молилася і молилася. Тоді  перед очима пастушки  з’явилась  Діва  Марія,  навколо  якої не  було дощу,  а лише з-під  ніг витікало  джерельце. Не  вагаючись, дівча  погнало отару  перед,
туди,  де  не було стихії. Так, завдяки  Пречистій, дівчинка  та її вівці  залишилися живими і неушкодженими. Напевно,  заступництво було  нагородою  за  щирі  молитви  зі сльозами на очах  юної пастушки. Де  тут  правда, а де вигадка  не  знаємо, а лише з уст в уста передаємо  коротеньку легенду  про  появу Богородиці ще у  далеких часах.
    Не раз сім’я Андреєвих, що жила поблизу джерельця і  щоденно брала з нього воду для себе та домашніх тварин, бачила образ Пресвятої. На сьогоднішній день ні сім’ї Андреєвих,  ні сліду від їхньої хатини не залишилося.
    Спекотним літом, коли землю почали вкривати нічні  сутінки, тракторист, що закінчив свою роботу на полі, прийшов до  джерельця  втамувати  спрагу.  Дивно, але  на воді у білому вбранні стояла  Мати  наша  Небесна,  через  декілька хвилин Вона промовила до нього:
-  Молися, молися, молися…
Тракторист вирішив покликати своїх товаришів,  що  чекали  на полі,   та   коли повернулися,  то побачили лише  яскраве  сяйво, яке невдовзі зникло.
     1  липня 1990 року усі люди з навколишніх сіл району  з’їжджалися до лісу Дубина, бо там на старому пеньку з’явився образ Діви Марії. Дехто з  людей бачив на стовбурах  дерев «образки» з життя святих, хтось і Марії на пеньку не помічав, можливо, йому бракувало віри та щирої молитви. Жителі села стверджують, поява образу Матері Божої  –  хороший  Божий  знак,  бо згодом Україна отримала довгоочікувану незалежність. Восени  того ж року сільські майстри почали будувати капличку.
     У понеділок 19 січня  2009 року  на  свято  Водохреща серед людей,  які   зазвичай  приходять  туди   помолитися та попросити  ласки у Господа на одному тамтешньому  грабі  побачили образ Матері Божої. Діва  Марія була одягнута у рожеве  плаття,   вкрите   голубим  омофором,  на голові  біла хустинка.  Усі присутні  здивувались,  і  коли  повернулися  додому,  то  звістка про   появу  образу  Матері  Божої облетіла  усе  село. Прочани з різних сіл приходили туди. 
     Влітку,   коли  буяють  зелені  трави і мелодійно співають пташки, проводить відправи місцевий отець.  
        21 травня відбулася посвята Хресної дороги, яку там спорудили своїми коштами парафіяни до них долучалися охочі. Отож, спішімо до «маленької Зарваниці» просити у  Господа  Бога ласки  для усього світу та людей землі.

                                                                                                   Олеся Гаврилюк
          З добіркою публікацій авторки можна ознайомитися в сільській бібліотеці. І, скажу по правді,це буде для Вас захоплююче, пізнавально і  цікаво.




Немає коментарів:

Дописати коментар