неділя, 9 лютого 2020 р.

Моя земля в чарівних Медоборах


          30 років тому, 8 лютого 1990 р. засновано запові́дник «Медобо́ри» — природоохоронна територія, яка займає територію Гусятинського і частково Підволочиського районів Тернопільської області. Його площа — 9455 га. Назва "Медобори" походить від медоносних рослин, на які багаті тутешні ліси.
Станом на сьогодні це єдина природоохоронна територія найвищої форми охорони природи у Тернопільській області,  яка є важливим об’єктом збереження біорозмаїття в Європі як складова частина європейської мережі Емеральд (Смарагдова мережа, Emerald Network). На території заповідника „Медобори” є неповторні природні комплекси (Товтровий кряж та бокові останці, каньйоноподібні долини, печери, ліси, степові та наскельно-степові  ділянки, невеликі болота), та цінні рукотворні історико-культурні об’єкти, які не мають аналогів в Україні: язичницькі святилища ХІ-ХІІІ ст., дольмен, давньоруські поселення, цілющі джерела.
У заповіднику охороняється більше 2300 видів рослин та грибів, а також понад 2500 видів тварин.
     Для туристів розроблено  маршрути: до рукотворної печери "Пуща відлюдника" та науково-пізнавальні на гори Гостра й Богит. На території  "Медоборів" є ряд стародавніх історичних пам'яток, зокрема різнотипні городища-святилища Х-ХІІІ ст. (Богит, Говда, Звенигород).
     А в нашому с. Личківці Вас  гостинно запрошуємо на узлісся Медоборів, на незабутній відпочинок до зеленої садиби «На узліссі Медоборів», де Ви зможете запастися позитивними емоціями, знайти душевний спокій, вдихнути солодкі аромати заповідного лісу,  спостерігати за рідкісними птахами та тваринами,  почерпнути багато цікавого із історії краю та заслухатись віршами від привітної господині садиби, поетеси  Людмили Осідак.
      В бібліотеці для Вас ековиставка «Моя земля в чарівних Медоборах». Користувачі бібліотеки щиро вдячні працівнику заповідника І.Мурській за цікаві дописи в газеті «Вісник Надзбруччя».

 

Немає коментарів:

Дописати коментар