вівторок, 8 листопада 2016 р.

О, рідна мовонько, о мово! В тобі від Бога кожне слово


У середу, 9 листопада, ми відзначаємо День української писемності та мови на честь вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця. Мова – це нетлінний скарб століть, що переходить від покоління до покоління, об’єднуючи їх.
      Зачинателем сучасної української мови вважається Іван Котляревський,  а основоположником Тарас Шевченко. Сучасну мову пов’язують з конкретною датою – видання у 1798 році  «Енеїди»  Івана Котляревського. Саме вона стала першим  твором написаним живою народною мовою. Українці мають свою могутню класичну літературу. Сотні імен тих, хто підніс рідне слово на вершину любові. Іван Котляревський,Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Микола Куліш, Ліна Костенко та багато інших представників красного письменства. Пізнання світу через мову надзвичайно важливе. Рідну мову слід оберігати, як своє майбутнє, пам’ятаючи про першозначення її як безсмертя українського духу.
  Найбільше, найдорожче, найцінніше добро кожного народу це його мова. Вона жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає свої сподівання, досвід, свій розум і почуття. Мова – це серце нації і канва, на якій людина вишиває узори свого буття. Шлях її розвитку – це тернистий шлях боротьби протягом століть. Українська мова ввібрала в себе найкраще, найніжніше, найдобріше, найвеличніше, наймудріше, найблагородніше, найпоетичніше і найболючіше.
      Тарас Шевченко своїм величезним талантом розкрив невичерпні багатства народної мови, осягнув її, і як ніхто, розкрив чудову, чарівну музику українського слова:

    Ну що б, здавалося слова…
    Слова та голос-більш нічого.
    А серце б’ється -  ожива,
    Як їх почує!.. Знать, от Бога
    І голос той, і ті слова
    Ідуть меж люди!
В бібліотеці розгорнуто книжкову виставку «О, рідна мовонько, о мово! В тобі від Бога кожне слово».
 
      9 листопада на Українському радіо відбудеться шістнадцятий радіодиктант національної єдності. Акція традиційно відбувається у День української писемності та мови і має на меті об’єднати усіх небайдужих навколо українського слова. Для того, щоб стати учасником, окрім бажання, необхідно мати аркуш паперу, ручку,  радіоприймач, комп‘ютер, планшет або телефон з виходом в Інтернет.
Диктуватиме доцент Київського університету ім. Б.Грінченка Олександр Авраменко.
 Запрошую усіх охочих  долучитися і написати диктант,  адже мета акції – не перевірка грамотності, а єднання.

       Разом із Днем української писемності та мови  9 листопада відзначають Всеукраїнський День працівників культури та майстрів народних мистецтв. В цей день хочу привітати працівників Личковецького будинку культури, які своєю невтомною працею збагачують духовну скарбницю українського народу, хто на крилах свого таланту підносить і звеличує національну культуру. Будьте завжди здоровими і життєрадісними, багатими на творчі задуми. Нехай доля завжди буде щедрою до Вас.
      Від імені усіх працівників щиро вдячна о. Андрію  за привітання та Боже благословення  нашої праці.

Немає коментарів:

Дописати коментар