суботу, 25 листопада 2017 р.

Палахкоче свіча поминальної нині молитви


25 листопада українці та світ вшанують пам’ять убитих Голодомором 1932-33 років. Жалобні заходи традиційно відбуваються також у 32 країнах світу.
Національні пам’ятні заходи до роковин геноциду пройдуть під гаслом "Голодомор — помста за свободу, помста за революцію".  Історики пояснюють: Сталін організував геноцид, щоб покарати українців за незалежність 1917-1921 років. 
Як відомо, у 1917-1921 українці відродили власну державність. Українська Революція не лише повернула нашу батьківщину на мапу світу. Нова держава задекларувала демократичний лад та дотримання основних прав і свобод людини. В Інституті національної пам’яті пояснюють: насильницьке вилучення продовольства, блокада сіл та цілих районів, заборона виїзду за межі охопленої голодом України, репресії  — все це мало знищити українське прагнення незалежності й самих українців.
О 16:00 - загальнонаціональна хвилина мовчання, під час якої мільйони українці запалюватимуть свічки в пам'ять про убитих геноцидом українців  та на підвіконнях осель.
Запали свічку пам’яті, молячись за тих, хто помер страшною голодною смертю у час великого  злочину проти селянства – штучного Голодомору тридцятих років. Це наш біль, наша історія, яка впродовж років замовчувалася, але завжди жила у людській пам’яті незагоєною раною, ятрила серце і душу. Про трагічну сторінку Голодомору 1932-1933 років ознайомить книжкова виставка « Палахкоче свіча поминальної нині молитви».
Довідково:
Голодомор – злочин геноциду проти Українського народу, результат спеціально організованого комуністичним керівництвом штучного голоду у 1932-1933 роках, що спричинив загибель мільйонів людей.
Визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом Українського народу законодавчо закріплено Законом України “Про Голодомор 1932-1933 років в Україні”.
Голодомор залишається історичною темою, що демонструє найбільший консенсус українців в оцінці минулого. За цьогорічною соціологією, 77% вважає його геноцидом.

Немає коментарів:

Дописати коментар