вівторок, 17 квітня 2018 р.

Тернистим полем доля простелилась


                    Минуло  105 років від дня народження  Дмитра Григоровича Бучинського (9 квітня 1913, с. Трибухівці, нині Гусятинського району Тернопільської області ) - українського літературознавця, перекладача, бібліографа, доктора  філософії.  Член-кореспондент УВАН, член НТШ.
Вуйко (рідний брат матері Йосипи, з дому Бучинської) і хресний батько відомої шістдесятниці Мирослави Зваричевської.
     Відзначався феноменальними здібностями, поступив відразу до другого гімназіального класу гімназії «Рідної школи» в Чорткові, без початкової школи, навчався згодом у Дубні, Люблінському католицькому університеті, в УВУ (Мюнхен) захистив (під керівництвом відомого українського філософа Івана Мірчука) докторську дисертацію «Християнсько-філософський світогляд Тараса Шевченка», де вперше розглянуто творчість Шевченка як християнського поета. Цю працю високо цінував і ставив у приклад патріарх кардинал Йосиф Сліпий.
Опублікував у пресі понад 2000 статей (багато з яких підписані псевдонімами), сприяв популяризації української літератури в Європі, іспаномовних країнах. Широко пропагував українську культуру в Іспанії, організовував численні виставки, що було можливо і завдяки дружнім стосункам із іспанським королем, який сприяв йому особисто. Організатор виставок української книжки у Національному музеї Мадрида. Перекладав з іспанської прози твори,  іспанською мовою  перевів «Слово о полку Ігоревім».  Від 1963 р. за пропозицією і на особисте запрошення Йосипа Сліпого призначений надзвичайним професором Українського католицького університету в Римі. Його життя обірвалося раптово, ( 4 листопада 1963, м. Рим, Італія, похований у м. Мадрид, Іспанія)  як констатували, від сердечного приступу та інфаркту.

      Разом з учнями 11 класу в краєзнавчів бесіді   більше довідалися про нашого земляка,   переглянули тематичну поличку «Тернистим полем доля простелилась» та скористалися  даними з Інтернету.


Немає коментарів:

Дописати коментар