вівторок, 20 лютого 2018 р.

У їхніх серцях жила Україна!

А сотню вже зустріли небеса..
Летіли легко, хоч Майдан ридав…
І з кров´ю перемішана сльоза….
А батько сина ще не відпускав..
Й заплакав Бог,побачивши загін:
Спереду — сотник ,молодий,вродливий
І юний хлопчик в касці голубій,
І вчитель літній-сивий-сивий..
І рани їхні вже не їм болять..
Жовто-блакитний стяг покрив їм тіло..
Як крила ангела, злітаючи назад,
Небесна сотня в вирій полетіла…
                                                         Людмила Максимлюк (21.02.2014)
    
 18 -20 лютого чотири роки тому сталися найтрагічніші події Революції Гідності – снайпери відкрили прицільний вогонь по майданівцях. Загалом у протистоянні з антинародним режимом загинуло понад 100 осіб. Ми називаємо їх Героями Небесної Сотні.


 Уродженці Тернопілля:
* Олександр Капінос, с. Дунаїв Кременецького району,
* Устим Голоднюк, м. Збараж,
* Назар Войтович, с. Травневе Збаразького району,
* Тарас Слободян, м. Тернопіль,
* Ігор Костенко, с. Зубрець Бучацького району,
* Василь Мойсей, с. Зубрець Бучацького району,
* Василь Аксенин, с. Литячі Заліщицького району.

Слава Україні! Героям слава!

Запаліть свічку пам’яті! Згадайте Героїв Майдану! Помоліться за кожного, чия душа білим птахом піднялась на небеса через вогонь Майдану...
ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!






Український інститут національної пам’яті започаткував проект «Майдан: усна історія» зі збору відео- й аудіосвідчень активістів Євромайдану про події зими 2013-2014 років і видав книги:
   
У рамках проекту «Майдан: усна історія» Українського інституту національної пам’яті вже записано понад 500 спогадів. Вибрані з них склали книжку "Майдан від першої особи. 45 історій Революції гідності".
У книзі історію Майдану розповідають 45 осіб, які були безпосередніми учасниками тих подій. Серед них – студенти і підприємці, представники Самооборони Майдану і його духовна варта, автомайданівці, волонтери, журналісти, митці, правозахисники, політики.
В електроному варіанті можна знайти за посиланням:
http://www.memory.gov.ua/ebook/maidan-vid-pershoi -osobi.


Другий випуск збірки вийшов під назвою «Мистецтво на барикадах».
До збірника увійшли спогади митців, що представляють різні жанри, види та напрями мистецтва. У спогадах творчих людей відображено їхній суб’єктивний досвід пережитого та узагальнені міркування про роль мистецтва у протестних акціях Революції Гідності. Видання покликане сприяти збереженню пам’яті про Майдан та його учасників. Ознайомитися з книгою можна за посиланням: http://www.memory.gov.ua/ebook/maidan-vid-pershoi-osobi-mistetstvo-na-barikadakh



Цей збірник є продовженням серії видань, здійснених Українським інститутом національної пам’яті у рамках проекту «Майдан: усна історія». Серія отримала назву «Майдан від першої особи», і попередні її випуски — «45 історій Революції Гідності» (2015) та «Мистецтво на барикадах» (2016) — містять спогади про київські події зими 2013–2014 років. Але у той час масовими протестними акціями було охоплено багато міст і сіл нашої країни, тож цей збірник — зі спогадами про події Майдану в регіонах — став логічним продовженням серії. У збірнику розділи подано за назвами областей, розташованими в алфавітному порядку. До цієї, першої, частини увійшли регіони починаючи від Автономної Республіки Крим до Луганської області. Решту областей буде представлено у другій частині. Завантажити книгу можна за посиланням:
http://www.memory.gov.ua/ebook/maidan-vid-pershoi-osobi-regionalnii-vimir-vipusk-3-chastina-1

Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та пам’яті Героїв Небесної Сотні в бібліотеці

Для Вас книжкова виставка «У їхніх серцях жила Україна».

Немає коментарів:

Дописати коментар