неділю, 23 квітня 2017 р.

Всесвітній день книги і авторського права


       23 квітня – знаковий день для світової літератури: цього дня народилися Моріс Дрюон, Володимир Набоков, Андрій Курков, Григорій Тютюнник,  в цей день померли Мігель де Сервантес, Вільям Шекспір, Інко Гарсіласо де ла Вега, Михайло Коцюбинський.  Беручи до уваги цей факт, цілком природно, що Генеральна конференція ЮНЕСКО, яка проходила в Парижі в 1995 році, вирішила віддати в цей день данину уваги і шани книжкам і авторам, закликаючи  знаходити задоволення у читанні, поважати безцінний вклад тих, хто своєю творчістю сприяє соціальному і культурному розвитку і заснувала Всесвітній день книги і авторського права. Відтоді цей день відзначають у 190 країнах світу.
       В усьому світі цього дня купують, дарують, читають книжки. До речі, на батьківщині Сервантеса цю дату святкують конкурсом – безперервним читанням «Дон Кіхота». Читці змінюють один одного протягом 48 годин.
      Цікавий факт, що в Україні вже п’ятий рік поспіль літератори відзначають цей день автопробігом із прапорами вулицями столиці. Цього року до автопробігу долучаються такі письменники та поети: Брати Капранови, Максим Кідрук, Сергій Пантюк, Ксенія Ковальська, Антон Кушнір, Анатолій Дністровий, Олег Коцарев, Світлана Поваляєва, Артем Полежака та інші.
Писемність завжди була головним чинником у культурі кожного народу, відігравала провідну роль у його духовному розвитку, тісно поєднувала покоління. Книги покликані служити людям, а краса і мудрість, відтворена у друкованих рядках, неодмінно має стати на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю, врятувати наш неповторний світ.
     Сподіваюся, що вибрана у цей день  книжка з викладки літератури «Книжкова новинка» буде цікавою і стане  справжнім другом і порадником.
До поширення книги- найціннішого здобутку людського розуму, скарбниці знань приєднуються і користувачі нашої бібліотеки, які самі творили цікаву книжкову виставку «Я прочитав і Вам раджу…» і ,за бажанням,  зачитували улюблені сторінки прочитаних книг. Звучали вислови видатних людей про книгу і читання.
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Зараз частіше використовують Інтернет, але його не можна зрівняти з її величністю –   КНИГОЮ!

Щиро вітаю всіх шанувальників книги із Всесвітнім днем книги і авторського права!

Немає коментарів:

Дописати коментар