неділю, 30 квітня 2017 р.

Операції «ВІСЛА» - 70


70 років тому 150 тис. українців, які проживали у Польщі, вигнали зі своїх  домівок. Операція з депортації українців отримала назву "Вісла" та продовжувалася з 28 квітня по 29 липня 1947 року. Українське населення з південно-східних регіонів Польщі (Лемківщина, Холмщина, Надсяння й Підляшшя) депортували на ті території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 р. належали Німеччині, лишаючи їх права на колишнє майно та господарства. Багатьох арештовували, катували, декого — розстрілювали.

Загалом же під час усіх операцій з переселення постраждало 700 тисяч українців.
 
У 1944-1946 роках із Польщі до УРСР переселили понад 480 тисяч етнічних українців. Використовували різні методи впливу на людей - від психологічного тиску (через пропагандистську агітацію, шантаж, залякування тощо) до фізичної сили із залученням війська.

Операція "Вісла" - масова депортація українців, що жили у прикордонних українсько-польських районах. Прикриваючись боротьбою з УПА, польські комуністи вивозили мирне населення на захід,  добивалися повної асиміляції, ополячення українців.                                                                                      

За кілька днів до 70-ї річниці операції на сайті Українського інституту національної пам'яті з'явилося звернення науковців та громадських діячів до Верховної Ради та Сейму Республіки Польща із закликом засудити акцію "Вісла" як злочин польського комуністичного режиму проти власних громадян, українців за національністю.

Про страшну сторінку в історії українців повела розмову  вчитель історії Л. Б. Вітко на уроці  історичної правди  «Операції «ВІСЛА» - 70». Учасники заходу ознайомили присутніх  із записами свідчень наших односельчанок М. Федак, З. Кіт, родини яких переселені з Польщі.





 



Немає коментарів:

Дописати коментар