четвер, 18 травня 2017 р.

Співець козацької вольниці

         
160 років тому, 15 травня 1857-го, в місті Самборі  народився Андрій Чайковський, письменник, юрист, громадський і політичний діяч.
       Тернопільська земля стала для нього найріднішою, найщасливішою, бо тут розцвів його літературний талант, тут, у м. Бережанах, народилося й виросло його семеро дітей, тут визріли й лягли на папір його захоплюючі, високохудожні історичні повісті й оповідання «За сестрою», «На уходах», «Сагайдачний», «Козацька помста», «Олексій Корнієнко», «Полковник Кричевський», «З татарської неволі» і десятки інших. Цими творами Чайковський учив і нині вчить нас, як любити свій край, свій народ, усе рідне і як його захищати. Він воістину став світочем для кількох поколінь українців у XX столітті, та й сьогодні повноправно входить у золоту плеяду майстрів історичного жанру в літературі.
«Захоплення козаччиною і любов до України, — писав Андрій Чайковський, — змусили мене заповнити прірву в нашій літературі історичними оповіданнями». І він став одним із корифеїв цього жанру.
     Художню прозу Андрія Чайковського високо оцінили Іван Франко, Михайло Коцюбинський, Осип Маковей. Його твори видавалися у Львові, Коломиї, Чернівцях, Станіславі, Тернополі, Києві, Харкові, Катеринославі, Відні, Празі, Кракові, у США та Канаді.
      Більше про Андрія Чайковського у матеріалі  тематичної викладки літератури «Співець козацької вольниці».


Немає коментарів:

Дописати коментар